DEKRA Akademie Kft.  DEKRA Akademie Kft.  DEKRA Akademie Kft.
Főoldal  |  Oldaltérkép  |   Kapcsolat
DEKRA Akademie Kft.
Nyilvántartási szám:07-0190-05
Akkreditációs lajstromszám:AL 0088
Felnőttképzési engedély szám:
E-000683/2014
kapcsolat
Lépjen kapcsolatba velünk!
Telefon: (06-1) 487-1090
dekra.akademie.hu@dekra.com

Hírek
Friss információk a DEKRA Akademie-től
NKH-vizsga: év végéig mindenkinek le kell tennie!

2015. december 31.-e után érvényüket veszítik a régi (2010 nyara előtt szerzett) építőgép-kezelői jogosítványok. Aki ezután emelőgéppel, rakodógéppel szeretne dolgozni, újra kell vizsgáznia. Fontos, hogy aki OKJ tanfolyammal sem rendelkezik, annak a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamot is kell végeznie és vizsgát is kell tennie.

Kire érvényes az új szabályozás?

Minden Építő- és anyagmozgató gép-kezelőjére, aki a jogosítványát 2010 nyara előtt szerezte. Az új szabályozás nem veszi figyelembe, ki, mióta dolgozik az említett gépen, mekkora gyakorlata, tapasztalata van. Kivétel nincs: a módosítás, mindenkire vonatkozik. Ennek oka az a törekvés, amely egységesíteni szeretné a gépkezelői igazolványokat az egész EU-ban.

Kinek kell Építő- és anyagmozgató gép-kezelője OKJ-s vizsgát tennie?

Mindenkinek, aki ebben a munkakörben kíván dolgozni. Míg korábban – 2009 előtt – mód volt arra, hogy egy 32 órás elméleti tanfolyam után bárki targoncavezetői képesítést szerezzen, és nem kellett hozzá OKJ-s tanfolyam, az új szabályozás szerint mindazoknak, akik nem végeztek OKJ-s tanfolyamot, az NKH-vizsga előtt év végéig ezt a legalább 90 órás képzést is pótolniuk kell.

A 2009. év előtt kiállított „régi sárgaszínű gépkezelői jogosítványok” utóélete

Az Építő- és anyagmozgató gép-kezelők képzését és vizsgáztatását, valamint az Építőgép-kezelő jogosítvány kiadását 1980-tól 2008. december 31-ig (28 évig) a 6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet szabályozta. E rendelet azonban mára hatályát veszítette. Így az Építő- és anyagmozgató gép-kezelők korábbi (mustársárga) jogosítványai csak 2015. december 31-ig érvényesek.

A változás előnyei

A munkavállalóra nézve a módosítás természetesen nemcsak terhekkel, hanem számos előnnyel is jár. Az egyik legfontosabb talán, hogy így könnyebbé válik a munkavállalás, hiszen egy itthon szerzett targoncás jogosítványt bármely uniós tagországban el kell fogadni.

Másik előnye, hogy megkíméli a munkavállalót a korábban előírt kiegészítő vizsgák letételétől. Ha ugyanis a munkavállaló pl. vezetőüléses targonca jogosítvánnyal rendelkezik, nem számít, hogy az a targonca elektromos- gázos- vagy dízel üzemeltetésű, oldalvillás vagy homlokvillás, nem számít, mekkora súlyt emel, a jogosítvány megszerzését követően, minden vezetőüléses targoncát jogosult vezetni.

Az év végi sorban állást érdemes megelőzni

A tömeges igények miatt elképzelhető, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nem lesz kapacitása az év utolsó negyedévében az igényeket kielégíteni, ezért a tanfolyamra és a vizsgára érdemes mielőbb sort keríteni.

A képzésre itt tud jelentkezni!

DEKRA Akademie Kft.
Budapest, 2015.01.19
hírek