Főoldal  |  Oldaltérkép  |   Kapcsolat
 
DEKRA Akademie Kft.
Nyilvántartási szám:07-0190-05
Akkreditációs lajstromszám:AL 0088
Felnőttképzési engedély szám:
E-000683/2014
kapcsolat
Lépjen kapcsolatba velünk!
Telefon: (06-1) 487-1090
dekra.akademie.hu@dekra.com

2019 évi eredmények

A kereskedelmi viták és a gazdasági lassulás ellenére:

A DEKRA továbbra is jó úton halad

  •  A bevétel 2019-ben csaknem 3%-kal nőtt, az alkalmazottak létszáma pedig körülbelül 500 fővel
  • Új alapok lépnek hatályba a nyolc szolgáltatásszegmensben és nyolc régióban
  • A digitális szolgáltatásoknak köszönhetően új üzleti területek nyíltak meg
  • A jármű ellenőrzési üzletágunk 21 országban van jelen, és idén új piacként csatlakozott Kína, Chile és a Vatikán

Egy kihívást jelentő politikai és gazdasági környezetben a DEKRA 2019-ben is a pályán maradt, sőt, sikerült növekednie is. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy egy még nemzetközibb vállalattá váljunk, amely folyamatosan lépést tart az egyre digitálisabbá váló világgal.” – Mondta Stefan Kölbl, a DEKRA CEO-ja Stuttgartban. Sőt, a globális szakértői szervezet olyan megatrendekbe is bevonja magát, mint az „Internet of Things”, a hálózatba kapcsolt és automatizált vezetés, valamint a fenntarthatóság. Másodszor, a korábbi évek globális beruházásai és felvásárlásai is kezdenek megtérülni. Ennek eredményeként az egyes részpiacok gazdasági visszaesését ellensúlyozhatják a növekvő piacokon elért sikerek. Az éves bevétel várhatóan körülbelül 3%-kal emelkedik, nagyjából 3,43 milliárd euróra. Ha figyelmen kívül hagynánk a munkaközvetítést, ez a növekedés 5% felett lenne. A tervek szerint a bevétel 40%-a Németországon kívülről fog származni. 2019 év végén közel 45 800 szakértővel a DEKRA mintegy 500 fővel több embert fog alkalmazni, mint 2018-ban. A cég tovább erősítette helyét, mint a világ vezető tőzsdén nem jegyzett szakértői szervezete a TIC (Testing, Inspection and Certification) iparban.

2019 év elején a DEKRA nyolc szervízdivízióba és 8 régióra osztotta fel szolgáltatásait. Ez a változtatás nagyon hamar eredményt is hozott. „Már ebben az évben is származott előnyünk, hiszen a globális tudást és globális kapacitást összemosva sokkal gyorsabban és hatékonyabban születtek meg a felhasználóra szabott megoldások” - jelentette ki Stefan Kölbl. "Kihasználjuk a DEKRA csoportban rejlő lehetőségeket, különös tekintettel az innovációra és a minőségre, a digitalizálás sokféle lehetőségeivel összefüggésben." A digitalizáció egyre nagyobb teret nyer mind a munka, mind a magánélet területén, ezáltal utat engedve a teljesen új biztonsági követelményeknek. „Mint újító úttörő ebben az iparban, nem csak az a feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet az új biztonsági kérdésekre, de az is, hogy megfelelő megoldást is kínáljuk melléjük.” – mondta a DEKRA vezérigazgatója.

 

Kiberbiztonság az összekapcsolt világban

A DEKRA innovatív és integrált megközelítést alkalmaz a kiberbiztonság területén. "Egy összekapcsolt világban a fejlett kiberbiztonság elképzelhetetlen a termékek működésének és a felhasználói adatok biztonságának biztosítása nélkül" - magyarázta Stefan Kölbl. Ez az, amiért 2019-ben a DEKRA partneri kapcsolatba lépett az Argus Cyber Security-vel, amely egy izraeli székhelyű autóipari kiberbiztonsággal foglalkozó cég. A DEKRA a kiberbiztonsági tanácsadói szakértelmét hozta a partnerségbe, valamint tapasztalatait szabályozási kérdésekben, rendszer- és termék tanúsításokban és a funkcionális biztonság területén.

Mint reprezentatív példa más, a digitalizáció által formált iparágak számára, a DEKRA megfogalmazott néhány kulcskérdést az automatizált környezettel kapcsolatban: Ki birtokolja a felhasználók adatait?

Ki használhatja fel őket, és milyen céllal? “Az adatok nagy szerepet játszanak az összekapcsolt és automatizált vezetésben – különösen mikor a biztonságos jövőről beszélünk” – magyarázta Stefan Kölbl. “Éppen ezért van szüksége a DEKRA cégcsoportnak korlátlan hozzáférésre a járművek biztonságával és környezetével kapcsolatos adatokra. A fogyasztóvédelmi törvények betartása érdekében független és semleges adatkezelőre van szükségünk, aki a közúti közlekedésbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban jogilag szabályozott módon szolgáltatja a szükséges adatokat. A független harmadik fél megléte bizonyítottan szükséges és bebizonyította érdemét, és a jó cél érdekében helyet kell biztosítani számára.”

 

Digitalizációra összpontosítva

Az „adatok” téma mellett 2019 a digitalizáció éve volt, ami új távlatokat nyitott a jövő termékei és szolgáltatási felé. Mint a felvonóellenőrzés szakértője, a DEKRA megalkotott egy trendformáló, felhő alapú megoldást a DEKRA Life Explorer segítségével. Ez a megoldás optimalizálja az installációs biztonságot és a karbantartást.

A közúti biztonság javítása érdekében a DEKRA bemutatott Új-Zélandon egy mesterséges intelligencián (AI) alapuló, önálló tanulási képeséggel bíró rendszer prototípust. „A jövőben legalább 90%-os pontosággal szeretnénk előre tudni a jármű alkatrészeinek hibalehetőségeit.” - Mondta Stefan Kölbl. A DEKRA továbbfejlesztette a megelőzést az ipari „Internet of Things” területén egy online megfigyelő rendszerrel, ami folyamatosan figyeli az érzékeny tárgyakat – mint például nyomástartó edényeket, csővezetékeket és darukat - a biztonsággal kapcsolatos paraméterek szempontjából. A DEKRA szintén sikerrel vezette be a piacra az önálló tanulási képességgel bíró rendszert annak érdekében, hogy fokozza a biztonsági tudatosságot nagy gyártócégeknél.

Az Adaptive BBS (viselkedés-alapú biztonság) megoldása a biztonság szempontjából fontos munkavállalói viselkedésre helyezi a hangsúlyt. Biztosítja a munkavállalók biztoságát úgy, hogy digitális eszközökkel felméri és kiiktatja a kockázati tényezőket.

 

Összekapcsolt autó innovációs központ

A DEKRA további teszthálózatának bővítésébe tartoznak az automatizált és összekapcsolt vezetés intelligens megoldásai is. A Klettwitzben, Németországban a Lausitz versenypályán található DEKRA Technológiai központtal a DEKRA működteti a legnagyobb, gyártóhoz nem kapcsolt teszt- és ellenőrző központot Európában. 2019-ben a spanyolországi malagai teszthelyszínünket megerősítették a Spanyolország vezető mobilkommunikációs szolgáltatójával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően. Mindkét partner azon dolgozik, hogy ott hozzanak létre egy összekapcsolt autó központot. Köszönhetően vezeték nélküli technológiák biztonságos csatlakoztatása terén elért erős piaci pozíciójának a DEKRA Spanyolországban ügyfélként is megszerezte a vezető pozíciót az összekapcsolt autós megoldások gyártásában. A szerződés több mint 100 ország funkcionális biztonsági tesztelését és típusjóváhagyását tartalmazza.

Csak úgy, mint az összekapcsolt vezetés, úgy hódítanak teret a tömegközlekedés részeként az e-robogók és az e-shuttle-ek a nagyvárosokban a mikromobilitás részeként. 2019-ben a DEKRA nem csak az e-robogókkal kapcsolatban végzett értékelést és adott ki engedélyeket, de az első olyan vállalat volt, amely kiadott egy szabályozást a biztonságos mikroközlekedéssel kapcsolatban. „A belvárosi közlekedés új formáival kapcsolatban a biztonság és a fenntarthatóság érdekében mintegy 120 elemet vizsgáltunk nyolc területen keresztül - a műszaki biztonságtól az újrahasznosítás kérdéséig” - jelentette Stefan Kölbl. Ami a munkakölcsönzést illeti, a DEKRA a mikromobilitás bevezetését segítendő új vállalkozásokat nyitott Németországban. Ennek részeként, négy nemzeti e-robogó ellátót is támogatott személyzeti infrastruktúrájuk kialakításában. A DEKRA Arbeit hat hónap alatt mintegy 600 ideiglenes munkavállalót helyezett el ezen a területen. Szakértői több projekt egyedi működési engedélyére vonatkozóan is készítettek értékeléseket - ideértve a brandenburgi próbaüzemben lévő EasyMile EZ10-et, valamint a HEAT projekt részeként létrehozott autonóm e-shuttle-t (Hamburg Electric Autonomous Transport).

 

Belépés új tesztelési piacokra

Az új megközelítések és szolgáltatások mellett a DEKRA megerősítette vezető pozícióját a hagyományos piacain is. 2019 első felében a szakértő szervezet 73.000-el több járműellenőrzést végzett Németországban, mint az előző év ugyanezen időszakában, ami pedig 33,5%-ra emelte a piaci részesedését. Egy évvel azután, hogy belépett a dániai jármű- ellenőrző piacra, a DEKRA-nak máris 29 tesztelő állomása van, és 10% piaci részesedése. Svédországban a piaci részesedése több, mint 10%, ezzel pedig a DEKRA a 4. helyet érte el. Globális szinten a DEKRA az éves általános ellenőrzések számát tíz év alatt 22 millióról 26 millióra növelte. Míg 2009-ben 10 országban végeztek vizsgálatokat, 2019-re ez az arány 20-ra emelkedett, Kína és (június óta) a Vatikán volt a legújabb belepő. A 2019. évi pályázati felhívás után a huszonegyedik ország, Chile 2020-ra kerül a listára. Ezekkel a lépésekkel a DEKRA megerősítette kivételes helyzetét, mint globális piacvezető vállalat.  Ennek során a DEKRA hangsúlyozta kivételes helyzetét, mint globális piacvezető. E terület második legnagyobb szolgáltatója évente mintegy 14 millió járművet ellenőriz.

2019-ben két állomás épült és működik Kínában, beleértve a világ legnagyobb DEKRA vizsgáló állomását Beijingben, ahol körülbelül 100.000 járművet vizsgálnak be évente. Az állomáson hat ellenőrzősor foglalkozik a kibocsátás tesztelésével, és négy ellenőrzősor feladata az autók, teherautók és buszok műszaki biztonságának ellenőrzése. "Mivel a járművek ellenőrzését Kínában élő munkaerő végzi és csak részben automatizált, óránként mintegy 20 járművet tudunk megvizsgálni egy ellenőrzősoron" - magyarázta Stefan Kölbl. Németországban ez az arány 2-3 autó óránként, ellenőrzősoronként.  Kína és a Vatikán mellett – ahol évente csak néhány száz autó kizárólagos tesztelésé zajlik - a DEKRA elérte, hogy Chilében is piacot szerezhessen. Az első engedélyek 2019-ben történő odaítélését követően a járművek ellenőrzése 2020 második felében fog megkezdődni. „Chile érdekes piac, mivel az ott található járműveket minden évben európai szinten ellenőrzik” - mondta a DEKRA vezérigazgatója. A DEKRA kezdetben öt ellenőrzőállomást működtet majd Santiagoban, a fővárosi régióban, ahol mintegy nyolcmillió ember él. A vállalat középtávú céljai közt szerepel Chile járművezetés-ellenőrzésének egyik vezető partnerévé válni.

Az elektromobilitási boom részeként a DEKRA megbízást kapott a Mercedes-Benz-től, hogy segítséget nyújtson a kínai Farasis Energy cégnek szén-semleges akkumulátorcellák gyártásában, fejlesztésében és a környezetvédelmi előírások betartásának ellenőrzésében. Ezek a szabványok a németországi, kínai és az egyesült államokbeli gyártóhelyekre vonatkoznak. Mindezek mellett a DEKRA konzultációs szolgáltatást nyújt egy francia autógyártó társaság számára egy több-márkájú használtautó-márka piacra dobásában.

 

Az ipar piaci pozíciója kibővült

A DEKRA számos más ország ipari ellenőrzési és az iparhoz kapcsolódó szolgáltatások területén is sikeres volt, például Franciaország értékesítési piacán. Egy nagy francia autóipari beszállító megbízta a DEKRA-t mind a gyárban végzett biztonsági ellenőrzésekkel, mind a gyártási folyamatok tesztelésével. A DEKRA látja el a tanácsadói szerepet is a termelési folyamatok javítására.

Finnországban a VALTO360 - egy DEKRA szoftver ipari üzemek ellenőrzésére - 2019-ben továbbfejlesztésre került. A VALTO360 lehetővé teszi az ipari üzemek és mérési pontjaik, valamint a mérési eredmények digitális rögzítését. A 2.0 verzió kiadásának köszönhetően az alkalmazást nemrégiben Skandináviában, Németországban és Franciaországban is bevezették.

Az Egyesült Államokban a DEKRA megerősítette piaci pozícióját az ipari tesztelés területén a JAMKO megvásárlásával, amely egy New York-i székhellyel rendelkező távvezérlésű felmérésekre szakosodott cég. A DEKRA jelentős mennyiségű megrendelést kapott egy energiaszállítótól is. Ezen túlmenően, a vezető amerikai légitársaság munkahelyi biztonsága jelentősen növekedett a DEKRA segítségével. „A szervezeti- és folyamatbiztonságban szerzett szakértelmünknek köszönhetően a személyi sérüléseket 22%-kal, a leállásokat pedig 27%-kal sikerült csökkentenünk.” - számolt be Stefan Kölbl.

 

Elektromobilitási képzés és képesítés

A képzési és képesítési szolgáltatások területén 2019-ben az autóipari beszállítók részéről hirtelen megnövekedett az igény az elektromobilitási képesítések és képzések iránt. A DEKRA széles körű szakértelmének köszönhetően - a nagyfeszültségű alkatrészek kezelésétől kezdve egészen az alkatrészek megmunkálásán át - az ügyfelek és a cég alkalmazottai fel tudnak készülni az új követelményekre.

A pozitív európai tapasztalatokat követke a DEKRA 2019-ben megtette az első lépéseket a szakértői migrációs programjának keretein belül, hogy átadja szakmai tudását és tapasztalatát a világ más részeinek is. A program ápolókat képez és felkészíti őket a Németországban történő munkavégzésre. A brazíliai indítás ígéretes volt, és már meg is kezdődött egy, a célnak megfelelő képzési központ építése São Paulóban.

 

Az organikus növekedésen alapuló siker

Az összes szolgáltatási részleg és régió hozzájárult a pozitív üzleti fejlődéshez 2019-ben, kivéve a munkaközvetítés szolgáltatási részleget és a Dél-Afrika és Óceánia régiót. A várható növekedést szinte kizárólag organikus eszközökkel érték el. A legfontosabb egységes piac továbbra is Németország régiója, közel 2,1 milliárd euró árbevétellel (42 millió euró növekedés) és Délnyugat-Európa régiója, Franciaország második „hazai piacával”, ahol a várható árbevétel körülbelül 540 millió euró (15 millió euró növekedés).

A DEKRA azonban a legmagasabb növekedési rátákat Kínában érte el 2019-ben, ahol mintegy 18% -kal nőtt, jóval nagyobb mértékben, mint a piac és a versenytársai. A kelet- és dél-ázsiai régió több mint 100 millió euró bevételt generált. Ezt a sikert megalapozták azok a területek, ahol a DEKRA már évek óta jelen van, mint autóelektronikai funkcionális biztonsági tesztelő. Ezen felül új üzleti területek is nyíltak vagy bővültek. A DEKRA új vizsgálati piacokra lépett be, mint például a napenergia és a vasúti közlekedés, és javította pozícióját a feldolgozóiparban az ipari parkok biztonsága érdekében.

 

Kitekintés 2020-ra

A DEKRA 2020-ra a visszafogott gazdasági helyzetre és folytatódó politikai feszültségekre számít a kulcsfontosságú alpiacokon. "Ennek ellenére feltételezzük, hogy az átfogó és regionális pozicionálásnak köszönhetően képesek leszünk kompenzálni az egyes üzleti területek gazdasági és szabályozási kihívásait a további növekedés révén," - mondta Stefan Kölbl, a DEKRA vezérigazgatója, aki 2–4% stabil növekedésre számít 2020-ban.

 

A DEKRA-ról

A DEKRA több, mint 90 éve aktív a biztonság területén. Az 1925-ben Berlinben alapított cég Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V. néven vált napjaink egyik vezető szakértői szervezetévé. A DEKRA SE a DEKRA e.V. leányvállalata, amely irányítja a csoport üzleti tevékenységét. 2019-ben a DEKRA összesen több, mint 3,4 milliárd euró árbevételt realizált. A társaság jelenleg mintegy 46 000 embert foglalkoztat több mint 60 országban, mind a hat kontinensen, akik minősített és független szakértői szolgáltatásaikkal a közúti, munkahelyi és otthoni biztonság érdekében dolgoznak. Ezek a szolgáltatások a jármű-ellenőrzéstől és a szakértői értékeléstől a kárigény-szolgáltatásig, az ipari és épületek ellenőrzéséig, a biztonsági tanácsadásig, a termékek és rendszerek teszteléséig és tanúsításáig terjednek, és magukba foglalják az ideiglenes munkaerő kölcsönzést és a tanfolyamokat is. A vállalat elképzelése 2025-re, a 100. születésnapjára az, hogy a DEKRA lesz a biztonságos világ globális partnere.

hírek